Asperges met botersaus

Ingrediënten :

  • 2 kilo witte asperge

  • 4 st. hardgekookte eieren

  • 8 plakken Boeren achterham

  • 150 gr. Boerenboter

  • zout en peper

  • 1 kleine ui

  • 1 dl. droge witte wijn

  • 1 mespunt suiker

  • 1 tl. bouillonpoeder

  • 2 el. fijngehakte bieslook

Bereiding :

Leg voor het schillen de asperges eerst een half uur in koud water.

Schil de asperges met een aspergeschiller of een dunschiller. Houd de asperge aan de punt vast (die hoeft niet geschild worden) en begin te schillen van punt naar onderkant, draai regelmatig de asperge: de asperge moet goed dik geschild worden. Verwijder ook de onderkantjes.

Kook ondertussen de eieren hard. Laat ze onder de koude kraan schrikken, pel ze.

Smelt voor de botersaus tweederde deel van de boter zonder dat deze bruin wordt en bak hierin het uitje op een laag vuur zachtjes glazig. Zet het vuur hoog. Voeg de wijn, de suiker en het bouillonpoeder toe en laat het geheel 2 minuten flink koken. Voeg peper naar smaak toe en roer de bieslook erdoor. Klop de rest van de boter er in klontjes door.

Doe koud water in een braadslee of aspergepan, voeg 1 theelepel zout, de schillen en de onderkantjes van de asperges toe. Breng het geheel zachtjes aan de kook. Laat de aspergeschillen een tijdje trekken. Zeef dit kookvocht. Voeg de asperges toe en kook deze zachtjes naar gelang de dikte van de asperges ongevver 15 tot 20 minuten.

Zorg dat asperges altijd onder water staan tijdens het koken. Leg eventueel een theedoek boven op de asperges, zodat voorkomen wordt dat ze naar boven drijven tijdens het koken.

Schep de asperges met een schuimspaan uit de pan en laat ze goed uitlekken. Hak de ham en de hardgekookte eieren fijn of verkruimel ze. Leg ze op een (asperge)schaal met de koppen naar één kant. Kruimel de eieren en de ham over de asperges heen en geef de botersaus er apart bij.

Nieuws

Asperges t/m 24 juni! (5/31/2021) - Het aspergeseizoen duurt bij ons nog tot en met 24 juni. Geniet tot die tijd nog lekker van de Koningin der Groente. Eventueel kun je ze ook invriezen!
Aardbeien vanaf 10 april (3/8/2021) - De eerste aardbeien verwachten wij rond 10 april te kunnen oogsten. Nog even geduld… en dan smullen maar!
De eerste asperges! (3/8/2021) - Ja! Ze zijn er weer! De eerste asperges van 2021 hebben hun kopjes laten zien! De asperges zijn verkrijgbaar in onze versautomaat en in onze winkel. Voor de openingstijden van de winkel, zie het tabblad ‘verswinkel’ op deze website.
Aardappelen (6/24/2019) - Dit jaar verkopen wij voor het eerst aardappelen van eigen teelt. Dit zijn bij aanvang aardappelen van het ras Frieslander en deze worden opgevolgd door het ras Michelle (de vroegere Eba). Ze zijn te koop in onze winkel en in onze versautomaat.